Chinese Tomatensoep (Vegetarische versie met Jackfruit)

Geschreven door Herman geen commentaar
Geklasseerd in : Soepen Sleutelwoorden : geen
Chinese Tomatensoep (Vegetarische versie met Jackfruit) 🍜Chinese tomatensoep, boordevol smaak, zonder schuldgevoel!
(Bereiding: ± 20 minuten)

Chinese tomatensoep met jackfruit – een vegan variant op de klassieke afhaalsoep, met de perfecte balans tussen zoet en zuur. De zachte draadjesstructuur van jackfruit vervangt de kip, terwijl Kikkoman Less Salt en Stevia zorgen voor een zoutarme en suikervrije twist.
Een gezonde, volle soep met pure ingrediënten, zonder in te leveren op de authentieke Chinees-restaurant smaak.

(Laag in calorieën) (Weinig zout)

Voor 4 personen

Wat heb je nodig:
  • 1 blik gepelde tomaten

    (400 gram) 80 kcal / 0,05 gr zout / 3 gr suiker / 0,1 gr vet
  • 2 eetlepel tomatenketchup

    (24 gram) 20 kcal / 0,4 gr zout 3,5 gr suiker / 0 gr vet
  • ½ theelepel chilipoeder

    (2 gram) 7 kcal / 0 gr zout / 0 gr suiker / 0,34 gr vet
  • 800 ml water

    (800 gram)
  • 1 theelepel Stevia vloeibaar

    (4 gram)
  • 1 eetlepel ketjap manis minder zout (bijvoorbeeld Ketjap A manis kentel no.1)

    (12 gram) 25 kcal / 0,4 gr zout / 5 gr suiker / 0 gr vet
  • 2 eetlepel azijn (witte azijn of natuurazijn)

    (24 gram)
  • 1 theelepel gemberpoeder

    (4 gram) 14 kcal / 0 gr zout / 0,14 gr suiker 0,24 gr vet
  • 1 theelepel knoflookpoeder

    (4 gram) 14 kcal / 0 gr zout / 0,1 gr suiker / 0 gr vet
  • 1 theelepel uienpoeder

    (4 gram) 14 kcal / 0 gr zout / 0,16 gr suiker / 0 gr vet
  • 1 eetlepel maizena (aangemaakt met een beetje koud water)

    (12 gram) 44 kcal / 0 gr zout / 0,18 gr suiker / 0 gr vet
  • ½ blik jackfruit (natuur, op water of pekel)

    (140 gr uitgelekt) 34 kcal / 1,28 gr zout / 0,4 gr suiker / 0,6 gr vet
  • Optioneel: lente ui als topping🌿

  • Optioneel: Een klein scheutje sambal (als je hem iets pittiger wilt)

  • Optioneel: Een beetje chinese eiermie (noedels)


Hoe maak je het:

  1. Spoel de jackfruit goed af en trek het een beetje uit elkaar met je handen of een vork.
  2. Doe de gepelde tomaten (inclusief sap) in een pannetje en pureer ze met een staafmixer of prak ze grof met een vork als je geen mixer hebt.
  3. Voeg het water, ketchup, ketjap, azijn, gemberpoeder, knoflookpoeder en uienpoeder toe.
  4. Breng alles aan de kook en laat het op laag vuur 5 minuten zachtjes pruttelen.
  5. Voeg de jackfruit en eventueel de mie toe en laat dit 5 minuten meekoken zodat het zacht wordt.
  6. Als het nodig is, maak dan de maizena aan met een beetje koud water en giet dit erbij om de soep wat dikker te maken.
  7. Voeg op het einde de Stevia toe voor een zoetere smaak.
  8. Garneer met lente-ui 🌿 voor een authentieke touch.

En hoe smaakt het?

💥 Zoet, zuur, een beetje stroperig en met die draadjes-structuur van de jackfruit lijkt het net kip!

🔢 Voedingswaarden (zonder mie):

✅ totaal 1430 gram soep
✅ 17,6 kcal / 100 gr
✅ 0,15 gr / 100 gr zout
✅ 0,93 gr / 100 gr suiker
✅ 0,06 gr / 100 gr vet


Vergelijking met Chinese afhaalsoep:

Soep Kcal per 100g
Chinese tomatensoep van de Chinees (afhaal)   ± 50 kcal
Deze versie met Stevia & minder zout 🔥 18 kcal

🔑 Waarom dit werkt:

In Chinese tomatensoep proef je altijd:
  • Zoet → dat komt nu van de zoetstof, ketjap én ketchup
  • Zuur → door de azijn
  • Hartig → ketjap + chilipoeder
  • Umami → tomaten + jackfruit + ketjap
  • Een vleugje kruidigheid → gember & knoflook

Conclusie:

✅ 100% vegetarisch
✅ Suikerarm (niet koolhydraat arm)
✅ Zoutarm
✅ Minder dan de helft van de calorieën van de afhaalvariant
✅ Net zo lekker (misschien zelfs lekkerder 😉)

Tip:

  • Wil je de soep nóg dikker en een beetje glanzend zoals bij de Chinees?
    Doe er op het einde een half theelepeltje arrowroot poeder (in een beetje koud water opgelost) bij in plaats van maizena. Dat bindt nog beter en is supergezond!
  • Wil je de soep helemaal zoals bij de Chinees? Voeg dan 1 eetlepel appelmoes zonder suiker (100% fruit) toe voor die typisch zoete smaak!😉
    Je zou er dan minder Stevia in kunnen doen om weer dezelfde zoetheid te bereiken.
  • De soep is 2 dagen houdbaar in de koelkast of tot 3 maanden in de vriezer.
  • serveersuggestie: “Lekker met wat geroosterde sesamzaadjes en een plakje stokbrood.”





  • commentaar achterlaten

    Welke is het tweede karakter van het woord 82dvec6 ?